بهترین کتابهای فارسیآموز برای کلاس اولیها
خواندن از مهمترین مهارتهایی است که کودکان در کلاس اول دبستان میآموزند. منظور از خواندن فقط روخوانی سادهی کلمهها و جملهها نیست، بلکه درک متن و فکر کردن دربارهی جنبههای گوناگون آن نیز اهمیت دارد. خواندن ابزار اساسی اندیشیدن و ترویج خواندن از ضروریترین اهداف یادگیری در دورهی آموزش ابتدایی است.
چگونه میتوان به کودکان کمک کرد تا درست بخوانند و درست فکر کنند؟ لذت بردن از متن و مهارت در روانخوانی یکی از عوامل کمککنندهی مهم است. اگر از کتابها و ابزارهای کمکآموزشی مناسب استفاده شود، میتوان این لذت را ایجاد و مهارت خواندن را تقویت کرد.
مجموعهی خودم میخوانم یکی از ابزارهای کمکآموزشی مناسب است که میتواند در کنار کتابهای درسی کلاس اول دبستان نقش مؤثر و مفیدی در این مسیر داشته باشد. با این مجموعه، کودکان نوسواد قدمبهقدم با آنچه در کتابهای فارسی پایهی اول میآموزند، با شیوههای درست و لذتبخش به مهارتهای خواندن و درک آن دست مییابند.
چرا یادگیری مهارت خواندن ضرورت دارد؟
مهارت خواندن یعنی توانایی خواندن، درک متن، شناخت مفهوم واژهها، جملهها، عبارتها، دریافت پیام نویسنده و اندیشیدن دربارهی آنها. در دنیای امروز، مطالعهی خواندنیهای گوناگون لازمهی پیشرفت است و خواندن ابزار اساسی انتقال به شمار میرود. در همه جای دنیا ترویج خواندن، ایجاد عادت به مطالعه و مهارت در آن از ضروریات تعلیم و تربیت در دورهی آموزش ابتدایی است. کودک تنها با کسب مهارت کافی در خواندن است که از مطالعه لذت خواهد برد.
چگونه کلاس اولیها را به کتاب خواندن ترغیب کنیم؟
نوسوادان کلاس اولی بهتدریج که خواندن را میآموزد، میتوانند با استفاده از شکل حروف، صداها و واژههایی که در کتاب درسی فراگرفتهاند، متنهای ساده را بدون کمک دیگران بخوانند. آنها هنگامیکه آموختههای خود را در عمل به کار میگیرند، از مطالعه لذت میبرند. هدف از انتشار مجموعهی خودم میخوانم نیز ترویج کتابخوانی، افزایش لذت خواندن و ایجاد عادت به مطالعه در کودکان است.
مخاطب مجموعهی خودم میخوانم چه کسانی هستند؟
کتابهای خودم میخوانم علاوهبر برای نوآموزان، برای معلمان و والدین هم مناسب است. معلمهای کلاس اول دبستان میتوانند با استفاده از این مجموعهی کمکآموزشی برای خودشان برنامهای مدون و جامع و خلاقانه برای آموزش طراحی کنند. این مجموعه به والدین هم کمک میکند تا فرزندانشان را در یادگیری زبان فارسی همراهی کنند.
معرفی پدیدآورندگان مجموعهی خودم میخوانم
کتابهای خودم میخوانم حاصل همکاری و همفکری جمعی از بهترین چهرههای آموزش ابتدایی، ادبیات، تصویرگری و طراحی در حوزهی کودک است؛ شکوه قاسمنیا (شاعر و نویسنده)، عبدالرحمن صفارپور (متخصص آموزش ابتدایی)، سحر حقگو (تصویرگر) و کیانوش غریبپور (طراح گرافیک و مدیر هنری). گروهی کارآزموده و خلاق که سالهاست با واژهها، تصویرسازیها و خلاقیتهایشان آموزش زبان فارسی را برای دانشآموزان آسان و جذابتر کردهاند.
مهمترین ویژگیهای مجموعهی خودم میخوانم
هماهنگی با نظام آموزش مدارس
هماهنگی با سیستم درسی آموزشوپرورش نقطهی قوت این مجموعه است. البته، کتابهای خودم میخوانم از نظر شیوهی آموزشی، جذابیت بصری، کیفیت تصویر و ارائه از کتابهای درسی جذابتر و دلنشینترند.
همکاری تصویر و کلام
مجموعهی ۴۲ جلدی خودم میخوانم تلفیقی است از تصویر و کلام. در جلدهای ابتدایی، کودکان کلمههای ساده را با همراهی تصاویر فرا میگیرند. سپس، بهتدریج جملههای ساده را میآموزند. تصویر برای کودکان اوج لذتبخشی، یادگیری، بهکارگماری و یادآوری است. برای همین، آنها از خواندن داستانهای تصویری بسیار لذت میبرند و بسیار میآموزند. با توجه به اینکه در هفتههای نخست سال تحصیلی حروف چندانی به دانشآموزان آموزش داده نمیشود، جلدهای ابتدایی کتابها بیشتر تصویر دارند تا کلمه، اما بهمرور واژهها پررنگتر و پیچیدهتر میشوند. هر کتاب با تصویرخوانی آغاز میشود. در مرحلهی بعدی، حروف و سپس، کلمههای مرتبط آموزش داده میشود. هر حرف یا کلمه با تصویری جذاب برای بچهها همراه شده است تا کلمات و حروف به کمک حافظهی تصویری در ذهن ثبت شوند.
آموزش پلکانی
فرایند آموزش و شیوهی ارائه شده در هر جلد از مجموعهی خودم میخوانم با افزایش مهارت کودک در خواندن کاملتر میشود. برای همین، در هر جلد با توجه به آنچه کودک در جلدهای پیشین آموخته است، خشتی جدید بر دیوار یادگیری کودک نهاده میشود.
تنوع در شیوههای آموزشی
در مجموعهی خودم میخوانم از شیوههای متنوع و متفاوت مانند تصویرخوانی، رنگخوانی، کلمهخوانی، شعرخوانی، قصهخوانی، جدولخوانی، جملهخوانی، رنگآمیزی، راهیابی، دیدن و گفتن، تشخیص اختلاف، شناخت ویژگیها و ترکیبخوانی برای آموزش و تقویت مهارت خواندن استفاده شده است. این شیوهها با نشانههای تصویری برای کودک نیز قابل درک و تشخیص هستند.
تصویرخوانی شامل آموزش حروف با کمک تصاویر بر پایهی حافظه تصویری است.
در کلمهخوانی کودک یاد میگیرد حروفی که در جلدهای قبلی آموزش داده شدهاند ترکیب کند و کلمهی جدید بسازد.
شعر در مجموعهی خودم میخوانم با هدف تکرار حروف و کلمهها با کلامی آهنگین بهمنظور یادگیری بهتر و سریع گنجانده شده است.
جدولخوانی بر مهارت تفکیک حروف و کلمات با هدف تقویت هوش و سرگرمی متمرکز است.
راهیابی فعالیتی برای تقویت هوش و سرگرمی و بهانهای برای تکرار حروف و کلمات است.
کودک در جملهخوانی یاد میگیرد کلمههای پیشین را ترکیب کند و با ساختار جملههای پیچیدهتر آشنا میشود.
رنگآمیزی فعالیتی شادیآور و دلچسب برای کودکان است که در مجموعهی خودم میخوانم به کار رفته است تا انگیزهای برای خواندن و تکرار حروف و کلمات به شیوهی سرگرمکننده ایجاد کند.
قصهخوانی شامل تصاویری است که زمینهای فراهم میکند تا کودک کلمههایی که یاد گرفته است، تکرار کند و از آنها برای داستانگویی استفاده کند.
هدف از فعالیتهای رنگخوانی آموزش و بازخوانی حروف، کلمهها و رنگها با سرگرمی است.
آموزش در بخش دیدن و گفتن بر پایهی تکرار با بهرهگیری از دیدن و شنیدن و خواندن است که با تأکید بر خلاقیت صورت میگیرد.
تشخیص اختلاف فعالیتهایی برای تقویت هوش و حافظهی دیداری کودک است.
در ترکیبخوانی تلاش شده است تا کودک بتواند با ترکیب حروف پیشین و ساختن کلمات جدید با کلمههای گستردهتر و پیچیدهتر آشنا شود.
گردآوریشده در تحریریه نشر افق
دیدگاهتان را بنویسید
برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید.