چگونه کتابهای کودکان را مرتب کنیم؟
چگونه کتابهای کودکان را مرتب کنیم؟ شما میتوانید به راحتی کتابهای کتابخانهی فرزندتان را مرتب کنید و آنها را به کتاب خواندن تشویق کنید. برای نمونه، کتابها را در جامجلهای، طبقههای دیواری نزدیک زمین و یا جعبههای پلاستیکی قرار دهید. علاوهبراین، بیشتر کتابهایتان را در یک مکان نگه دارید و مکان و جای بیشتری برای نگهداری کتابهایی که فرزندتان در حال حاضر میخواند، ایجاد کنید.
هر کدام از راهحلهای پیشنهادی که برای خانوادهی شما راحتتر است، انتخاب کنید و کتابهایتان را روی قفسهها قرار دهید و بعد، دیگر کتابهای فرزندتان مرتب خواهد بود.
کتابهای فرزندتان را جلو چشم بگذارید
مطمئن شوید کتابها جایی هستند که دسترسی به آنها برای کودک ممکن است
مهم نیست کتابها را کجا قرار دادهاید! شما میخواهید فرزندتان بدون کمک چهارپایه یا نردبان به کتابها دسترسی داشته باشد. اینطوری هر وقت که بخواهد میتواند کتاب بخواند.
برای نمونه، میتوانید از کتابخانههای کوتاهتر استفاده کنید و یا قفسههای دیواری نزدیک به زمین نصب کنید.
اگر فرزند کوچک دارید، کتابها را طوری بچینید که طرح جلد آنها مشخص باشد
برای تشویق فرزندانتان به کتاب خواندن، نصب کردن قفسهی دیواری که به زمین نزدیک باشد و قرار دادن کتابها، طوری که طرح جلدشان مشخص باشد، کمککننده است. حتی اگر فرزند شما نتواند بخواند، میتواند بهراحتی طرح جلد کتابها را ببیند. این روش کودکان سنین مختلف را تشویق میکند که کتابها را بردارند و ورق بزنند.
کتابها را بر اساس رنگ مرتب کنید
کتابخانهای در اتاق فرزندتان و یا اتاق بازی قرار دهید و کتابهای هر طبقه را بر اساس چند رنگ بچینید. کتابهای قرمز و نارنجی را در طبقهی آخر قرار دهید. سپس، کتابهای زرد و سبز را در طبقهی بعدی. در طبقهی بعدی هم کتابهای آبی، نیلی و بنفش را قرار دهید و در طبقهی اول کتابهای سفید، کرم، مشکی و قهوهای را بچینید.
اینطوری یک کتابخانهی رنگین کمانی خواهید داشت که فرزندتان از آن خوشش میآید. این کتابخانه حتی میتواند کانون اصلی اتاق بازی فرزندتان باشد. همچنین، یک کتابخانهی رنگینکمانی میتواند قوهی تخیل فرزندتان را برای انتخاب کتاب قوی کند.
کتابها را در نگهدارندهی مجله قرار دهید
شما میتوانید هر کدام از نگهدارندههای مجله را بر اساس نویسنده و یا موضوعهای دیگر دستهبندی کنید. اینطوری فرزندتان میتواند بهراحتی کتاب مورد نظرش را از نگهدارندهی کتاب بردارد.
برای نمونه، تمام کتابهای دکتر زیوس را در یک نگهدارندهی مجله قرار دهید یا تمام کتابها دربارهی سگها را در یک نگهدارندهی کتاب قرار دهید. شما میتوانید نگهدارندههای مجله را با زدن برچسب جدا کنید.
کتابها را بر اساس موضوع دستهبندی کنید و در سطلهای جداگانه قرار دهید
کتابهایتان را به موضوعهای غیرداستانی، داستانی، حیوانات، فرهنگ و مذهب و کتابهای تأثیرگذار تقسیم کنید. سپس، برای هر موضوع سطل پلاستیکی تهیه کنید و روی آنها برچسب بزنید و موضوع هر سطل را با ماژیک روی آن بنویسید. کتابها را طوری داخل سطل قرار دهید که طرح جلد آن مشخص باشد.
برای نمونه، فرزندتان میتواند بهراحتی کتاب کرم ابریشم خیلی گرسنه را پیدا کند.
کتابهای تأثیرگذار شامل کتابهای برجسته، کتابهای عروسکی، و کتابهای شبیه آنها هستند.
شما میتوانید سطلهای پلاستیکی در رنگهای مختلف تهیه کنید.
اگر کتابهایتان اندازههای غیرمعمول دارند، آنها را بر اساس اندازه طبقهبندی کنید
هر کتاب را جداگانه بررسی کنید. کتابهای کوچک را در یک گوشه قرار دهید. کتابهایی با اندازهی معمولی را در گوشهای دیگر و کتابهای بزرگتر را در گوشهی خودشان قرار دهید. سپس، کتابها را با توجه به اندازهشان در کتابخانه بچینید و قرار دهید.
شما میتوانید کتابهای بلندتر را در صورت جا نشدن به صورت افقی هم قرار دهید.
اگر دوست داشته باشید میتوانید از کتابهای کوچکتر به عنوان غشگیر استفاده کنید.
1 تا 3 نقطهی در دسترس مشخص کنید
این نقاط در دسترس، نقاط مختلف خانه هستند که فرزندتان بتواند بهراحتی کتابی از آنجا بردارد و بخواند. شما میتوانید کودکان را به انتخاب کتاب موردعلاقهشان تشویق کنید و با این شیوه به آنها آموزش بدهید وقتی کتابها را تمام کردند، سر جایشان بگذارند. کتابها را طوری بچینید که طرح جلد آنها معلوم باشد.
این نقاط را طوری انتخاب کنید که مانند قفسهی دیواری و یا یک کتابخانهی کوچک در اتاقخواب و یا اتاق بازیشان باشد.
شما میتوانید با توجه به علاقهی فرزندتان به کتاب خواندن بین 5 تا 15 کتاب انتخاب کنید.
کتابهایی که از آنها استفاده نمیشود، انبار کنید
یک کتابخانه اصلی برای قرار دادن کتابهایی که از آنها استفاده نمیشود، تعبیه کنید
کتابخانهی شما نباید سر راه باشد ولی باید بهراحتی به آن دسترسی داشته باشید. یعنی با اینکه کتابخانه باید در دید قرار داشته باشد، ولی لازم نیست کودک شما به آن دسترسی داشته باشد.
برای بچههای کوچک این روش گزینهی مناسبی است. بهخصوص اگر نمیخواهید با انتخابهای متعدد گیج شوند.
کتابها را بر اساس نام نویسنده و به ترتیب حروف الفبا مرتب کنید
اگر کتابهای زیادی دارید که در یک مجموعه قرار میگیرند و یا نویسندهی آنها یک شخص است، بهتر است آنها را بر اساس حرف آغازین نام خانوادگی نویسنده دستهبندی کنید. تمام کتابهای یک نویسنده را کنار هم، روی یک طبقه قرار دهید. سپس کتابهای بقیه نویسندهها که با همان حرف شروع میشوند را کنارشان بچینید.
برای مثال تمام کتابهای دکتر زوس را کنار یک دیگر قرار دهید، سپس کتابی از نویسندهای دیگر که با حرف “ز” شروع میشود را کنار آنها قرار دهید.
کتاب اگر به یک موش شیرینی بدهی نوشتهی لارا نامرآف در قسمت نویسندههایی که با حرف “ن” شروع میشوند قرار میگیرد.
کتابهایتان را بر اساس حروف الفبا دستهبندی کنید
اگر فکر میکنید دستهبندی کردن کتابها بر اساس نام نویسنده کمککننده نیست، آنها را بر اساس حرف آغازین عنوان کتاب دستهبندی کنید. سراغ کتابهایتان بروید و آنها را بر اساس حرف اول عنوان دستهبندی کنید. کتابهایی که با یک حرف مشترک شروع میشوند، کنار یکدیگر بگذارید. این کار را تا وقتی که همهی کتابهایتان بر اساس حروف الفبا تقسیم شده باشند، ادامه دهید.
برای نمونه، کتاب اگر به یک موش شیرینی بدهی در دسته کتابهایی که با الف آغاز میشوند قرار میگیرند و یا کتاب گربهی باکلاه در دستهی حروف گ قرار میگیرد.
کتابهایتان را روی قفسه به صورت الف-ی بچینید.
فرقی نمیکند کتابها را بر اساس حرف آغازین عنوان دستهبندی کردهاید یا نویسنده، میتوانید قفسههایتان را بر اساس حروف الفبا تقسیمبندی کنید. بخش کتابهایی که با الف آغاز میشوند، در قسمت بالای کتابخانه و ی را در قسمت پایینی قرار دهید.
میتوانید قفسهای دیواری را نزدیک زمین نصب کنید تا فرزندتان بهراحتی به آن دسترسی داشته باشد و راحت کتاب انتخاب کند.
حروف فومی ببرید تا کتاب های خود را مرتب نگه دارید
حرفها را در اندازههای 5.۵ سانتیمتر در 12.5 سانتیمتر ببرید. بعد از بریدن تمام حروف، آنها در قسمتهای مربوطه به هر حرف در کتابخانهتان قرار دهید تا مشخص شود هر قسمت مخصوص چه حرفی است.
حرف الف را در آغاز کتابخانهتان قرار دهید و به ترتیب، بقیه حروف را در جای خودشان بگذارید.
کتابهایتان را از آشفتگی نجات دهید
هر سال فهرستی از کتابهایتان تهیه کنید و کتابهایی که نمیخواهید، اهدا کنید
یک کتاب را انتخاب کنید و از خودتان بپرسید آخرین بار کی از آن استفاده شده است؟ اگر بیشتر از 6 ماه بود، آن را اهدا کنید.
همچنین، کتابهایی که مناسب فرزندتان نیست، کنار بگذارید. مثلا اگر کودک شما دبستانی است، کتابی که مربوط به دورهی مهدکودک است، اهدا کنید.
کتابهای موردعلاقهی فرزندتان را نگه دارید
کتابهایی که فرزندتان بهتازگی خوانده است و کتابهای موردعلاقهی او را نگه دارید. اگر دوست داشته باشید میتوانید چند کتاب را به عنوان یادگاری نگه دارید و آنها را جداگانه در کیسهای پلاستیکی نگهداری کنید.
کتابهایی که دیگر لذتبخش نیستند، نگه ندارید
شما میتوانید کتابهایی که دیگر نمیخواهید، به مغازههای دستدوم فروشی یا به خیریهها اهدا کنید یا به بچههای فامیل یا دوستانی که فرزند دارند، هدیه بدهید.
اگر کتابها ارزشمند و سالم هستند، میتوانید آنلاین بفروشید.
فرزندتان را تشویق کنید تا کتاب بردارد و آن را سر جای خودش قرار بدهد
برای نظم بیشتر بهتر است به فرزندتان آموزش دهید تا کتابها را بعد از خواندن در کتابخانهی اصلی و یا یکی از نقاط در دسترس قرار دهد. این کار باعث پرورش حس مسئولیتپذیری و آموزش نظم به او میشود.
ترجمهی روژا رزاقی | منبع: wikihow.mom | تحریریهی افق
دیدگاهتان را بنویسید
برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید.