مجموعهی کلاس اولی، کتاب اولی، کتابهایی که باید در ۷ سالگی بخوانیم
هفتسالگی آغاز آموزشهای رسمی برای یادگیری خواندن و نوشتن است و رشد و پرورش زبانی اتفاق نمیافتد، مگر با ادبیات داستانی. کتابهایی که کودکان را هم نسبت به زبان حساس و هم به بازی برمیانگیزند، برای رشد و پرورش زبانی مناسبترین و محرک ارزندهای برای پیشبرد زبان گفتار و زبان نوشتار هستند. الگوهای زبانی که ادبیات ارائه میکند، سرنوشتسازند. ساختار تفکر کودکان در روند رشد مشابه و یکسان است، ولی سرعت آن در هر کودک با کودک دیگر فرق دارد. والدین و معلمان میتوانند با ایجاد انگیزه و استفاده از محرکهای جذاب به رشد و پرورش شناختی و تقویت مهارتهای زبانی کودکان کمک کنند. برای همین لازم است روزانه زمانی را برای کتاب خواندن اختصاص داد و برای کودکان داستانهایی خواند که الگوهایی را برای تقویت ساختار زبانی آنها ایجاد کند. پیشنهاد کتابهای فندق (واحد کودک و نوجوان نشر افق) مجموعهای از آثار ادبی ویژهی کودکان در سالهای نخستین دبستان (۶ تا ۸ سالگی) است که با عنوان کلاس اولی، کتاب اولی منتشرشدهاند. مجموعهای جدید که باهدف کمک به آسانخوانی کلاس اولیها در پنج سطح تألیف شده است.
خواندن داستان در همان ماههای اول سال آموزشی اعتمادبهنفس کودکان را افزایش میدهد
کلاس اوّلیها با کمک کتابهای مجموعهی کلاس اولی، کتاب اولی میتوانند در همان ماههای اوّل آموزش رسمی دبستان، بعد از یادگیری فقط پنج حرف از حروف الفبا، خیلی راحت خودشان کتاب داستان بخوانند. هر سطح از کتابهای این مجموعه براساس حروفی نوشتهشدهاند كه كلاس اوّلیها درس به درس با آنها پیش میروند. با این شیوه كودك میتواند همزمان با آموزش حروف در مدرسه، كتاب مربوط به همان حروف را بهتنهایی بخواند و از همان ماههای اوّل لذّت باسواد شدن را بچشد. خواندن قدرتی است که اعتمادبهنفس و خودباوری را هم تقویت میکند. پس مهم است که کتابهایی در اختیار کلاس اولیها گذاشت که خواندنشان آسان و در رشد و پرورش مهارتهای خواندن مؤثر باشد.
فعالیتهای تکمیلی پایان هر کتاب مهارتهای درک مطلب و نوشتن کودکان را تقویت میکند
هدف اصلی از تألیف و تولید مجموعهی کلاس اولی، کتاب اولی ارائهی الگوهایی برای کسب مهارتهای زبانی کودکان بوده است تا آنها حروف الفبا را بهخوبی یاد بگیرند و با كلمهها و جملههای بیشتری آشنا شوند. افزایش گنجینهی واژگان و بهخاطرسپاری شكل كلمهها کمک میکند تا مهارت کودکان برای نوشتن دیكته تقویت شود. در بخش پایانی هر کتاب هم فعالیتهایی تکمیلی برای تقویت مهارتهای درک مطلب و نوشتن کودکان آمده است که والدین و معلمان میتوانند از آنها در خانه یا کلاس درس استفاده کنند. این فعالیتها كمك میكنند تا کودک كلمههای جدید را تمرین كند و در بازخوانی، معنی متن را بهتر دریابد.
داستانهای شیرین و سادهی این مجموعه، کودکان را تشویق میکند تا جملهها را برای کودکان دیگر یا بزرگسالان بلندخوانی کنند
مجموعهی کلاس اولی، کتاب اولی با داستانهایی جذاب و شیرین و تصویرگریهایی چشمنواز و رؤیایی انگیزهی خواندن را در کودکان تقویت و آنها را تشویق میکند تا بخواهند قصه را برای کودکان دیگر یا بزرگسالان تعریف کنند. ایدهی هر یک از این کتابها از دغدغههای روزمرهی زندگی کودکان گرفتهشده است و به آنها کمک میکند تا تخیل خویش را فعال کنند و از اتفاقهای معمولی زندگیشان تجربههای خلاق بسازند. برای همین، بعد از خواندن کتاب علاقهمند میشوند تا قصهی خودشان را بسازند و ترغیب میشوند آنچه در ذهنشان شکلگرفته است، بیان کنند. کودکان از خواندن این کتابهای آسان و نمایش مهارتهایی که تازه به دست آوردهاند، لذت میبرند و متوجه میشوند با کلمات کمی که یاد گرفتهاند و با کمک تصاویر میتوانند قصه خلق کنند. برای همین، هر کتاب از این مجموعه فرصتی تازه است تا کودکان قصهگویی و تصویرگری کنند و کتاب خودشان را بسازند.
کتابهای سطح 4 و 5 مجموعهی کلاس اولی، کتاب اولی برای تقویت روانخوانی کلاس دومیها پیشنهاد میشود
کتابهای سطح ۱ و ۲ از مجموعهی کلاس اولی، کتاب اولیها برای رشد و پرورش زبانی در پیشدبستانیها و سطحهای بالاتر برای تقویت روانخوانی کلاس دومیها هم مناسب است. علاوهبراین، هر داستان با توجه به موضوع و ایدهی اصلی آن شرایط و امکانی را فراهم میکند تا کودکان بتوانند دنیای اطرافشان را بهتر ببینند، گفتوگو کنند و دربارهی نظرهایشان بحث کنند. بعدازاینکه كودك كتاب را تا آخر خواند، میتوان از او خواست قصّه را از روی تصاویر تعریف كند یا توضیح دهد از كدام بخش قصّه خوشش آمده و كدام شخصیت را دوست دارد و چرا. اینگونه علاوه بر خواندن، مهارت درك مطلب و صحبت كردن او هم تقویت میشود و میتوان ارزیابی کرد تا چه اندازه با قصّه ارتباط برقرار كرده است.
همچنین میتوان دربارهی تأثیر رنگ، خط و ویژگیهای هنری کتاب گفتوگو کرد و روایتهای داستانی را با همدیگر مقایسه و ارزیابی کرد. دوستی، مراقبت از حیوانات، کمک کردن به همدیگر، بیماری، همکاری، بهانهگیری، آشنایی با مشاغل، استفادهی کاربردی از عقل و هوش، تنبلی و پرخوری و جستوجوی هویت برخی از مفاهیمی هستند که در هر کتاب این مجموعه به آنها پرداخته میشود و کمک میکند تا فضای بحث و گفتوگو شکل بگیرد، والدین و معلمان میتوانند از این امکان برای بازیهای نمایشی خلاق یا نویسندگی خلاق استفاده کنند و دربارهی نگرشها و معیارهای رفتاری در کتابها با کودکان گفتوگو کنند.
همچنین، خواندن این مجموعه یک دورهی آسان و جامع برای آشنایی کودکان با انواع داستان و سبکهای نوشتن است که آنها را هم با قصههایی واقعی از زندگی مواجه میکند و هم با ماجراهای تخیلی و فانتزی درگیر میسازد. کودکان میتوانند لذت خواندن سبکهای مختلف نوشتاری از نامهنگاری تا بازنویسی متون کهن و حتی داستان معمایی و پلیسی را در کتابهای کلاس اولی، کتاب اولی تجربه و سواد ادبی و بصریشان را غنی و تقویت کنند.
نویسنده: رویا میرغیاثی | تحریریهی افق
دیدگاهتان را بنویسید
برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید.