دوستیابی در کودکان، چگونه کمک کنیم تا دوست پیدا کنند؟
شروع کردن مدرسه مهمترین رویداد رشدی کودکان است. کودک در حال بزرگ شدن و مستقل شدن است و در این مرحله، هم حسهای هیجانانگیز و هم حسهاي ناراحت کننده وجود دارد. همهگیری ویروس کووید ۱۹، انزوای اجتماعی، استفاده از ماسک، فاصلهگذاری اجتماعی و تعطیلی مدارس و مراقبت از کودکان به این معناست که دوستیابی در کودکان شکلهای گوناگون و متفاوتی پیدا کرده است.
دیگر کودکان مجبور نیستند ساعتهای زیادی را دور از خانه بگذرانند و مدرسه به مکان امن همیشگی آنها منتقل شده است. این تغییر با اینکه یکسری از اضطرابها و فشارهای روانی رفتن به مدرسه را کاهش داده، ازسویدیگر باعث تحول در شیوههای دوستیابی شده است.
دوستی یعنی چی؟
دوستی به معنای نزدیکی و همعقیده بودن با یکی دیگر است. کسانی که با هم دوستاند، با یکدیگر صحبت میکنند و وقت میگذرانند. آنها به هم اعتماد دارند و در زمانهايي که با مشکل روبهرو میشوند و یا آسیب دیدهاند به يكدیگر کمک میکنند.
دوستی در دورهی کودکی مهم است؟
دوستی یکی از مهمترین رابطههای کودکان است. همه میخواهند دوران کودکی فرزندشان تا حد ممکن عادی، بدون استرس و شاد سپری شود.
در ادامهی اهمیت دوستیابی در کودکان باید گفت که روانشناسان کودک نیز به این نتیجه رسیدهاند که دوستیها در دورهی کودکی به کیفیت زندگی كمك ميكند و افراد را قادر ميكند تا خودشان را با دگرگونیهای دنیای اطرافشان سازگار كنند.
برای همین، نمیتوان مزیتهای دوستی برای رشد دوران کودکی را نادیده گرفت. دوستی میتواند تأثیر بزرگ و شگرفی روی سلامت روان و جسم کودکان داشته باشد. دوران کودکی باید با دوستان به اشتراک گذاشته شود. آنها بدون دوستان خود رنج میبرند و دوستی با ایجاد احساس تعلق، امنیت و کاهش استرس به آنها کمک میکند.
دوستی چه مزیتهایی دارد؟
تحقیقات نشان میدهد که بنا نهادن دوستی یک امر مهم در رشد ایدهآل کودکان زیر ۷ سال است. رشد دوستیها در پیشدبستانی و سالهای اولیهی دبستان برای کودکان شرایط ارزشمندی به وجود میآورد که به کمک آن ميتوانند مهارتهای مرتبط با اجتماع، علم، ارتباط و هوش هیجانی را آموزش ببینند و تمرین کنند.
هیچکس به اندازهی یک کودک دیگر نمیفهمد بچه بودن چگونه است. هیچکس بهتر از یک کودک دیگر وجود ندارد که بتواند با او بازی کند. هیچکس بهتر از یک دوست خوب نمیتواند با او دربارهی علایق مشترک صحبت کند و احساسات خود را با او سهیم شود.
در ادامهی اهمیت دوستیابی در کودکان باید گفت که تحقیقی که دانشگاه فلوریدا گردآوری کرده است، نشان می دهد که دوستی برای رشد کودکان حیاتی است. برای نمونه، کودکانی که با سایر کودکان ارتباط برقرار نمیکنند، ممکن است بعدها در زندگی با مشکلات روانی روبهرو شوند.
یا کودكان با یاد گرفتن اینکه چگونه میتوانند دوستیهای اولیهی خود را هدایت کنند، میآموزند:
- چگونه نسبت به دیدگاه دیگران حساس باشند.
- چگونه از ضوابط و شرایط گفتوگو استفاده کنند.
- رفتارهای مناسب هر سن چیست.
دوستی مهارتهای اجتماعی مهمی مانند همکاری، گوش دادن فعال و مهارتهای حل مسئله را آموزش میدهد. دوستی حتی ممکن است به کودکان در موفقیت در محیطهای تحصیلی کمک کند.
کودکان چگونه دوست پیدا میکنند؟
در ادامهی اهمیت دوستیابی در کودکان باید گفت که کودکان نیاز دارند که مهارتهای دوستی را بیاموزند. وقتی کودکان با یکدیگر بازی میکنند، مهارتهایی را پایهگذاری میکنند که هم در دورهی کنونی زندگیشان و هم در آینده كمككننده خواهد بود. آنها با مهارتهایی مانند مشارکت، رعایت نوبت، همکاری، گوش كردن به يكديگر، مدیریت اختلاف و آشنایی با نظرات متفاوت را ميآموزند.
برای نمونه، وقتی کودکان تصمیم میگیرند خالهبازی کنند، باید انتخاب كنند که میخواهند چه نقشی را بازی بازي كنند و چه نقشی را نه. همه نمیتوانند نقش مادر را داشته باشند و اگر همه بخواهند مادر شوند و یا اگر نظرات متفاوتی دربارهی وظایف مادر داشته باشند، باید با یکدیگر کنار بیایند.
چطوری به بچهها کمک کنیم تا دوست پیدا کنند؟
در ادامهی اهمیت دوستیابی در کودکان باید گفت که افرادی که واکسینه شدهاند، دو هفته بعد از دریافت نوبت نهایی واکسن کووید ۱۹ میتوانند بدون فاصلهگذاری اجتماعی یا استفاده از ماسک فعالیتهای عادی خود را از سر بگیرند. بااینحال، افرادی که واکسینه نشدهاند، همچنان باید از دستورالعملهای ایمنی (پوشیدن ماسک، فاصلهگذاری اجتماعی و محدود کردن تماس با افراد خارج از خانه) پیروی کنند. این شامل کودکان زیر دوازده سال است که هنوز نمیتوانند واکسن بزنند.
تا زمانیکه واکسیناسیون کامل انجام شود و زندگی روال عادی و طبیعی خود را در پیش بگیرد، راهحلهای بسیاری وجود دارد تا به کودکان کمک کنیم تا دوست پیدا کنند و یا با دوستانی که داشتهاند، معاشرت کنند.
در دو سال گذشته، والدین روشهای خلاقانهای برای دورهمیهای امن در مکانهای عمومی پیدا کردهاند. مهم است که به خاطر داشته باشید افراد واکسینه نشده باید همچنان از ماسک استفاده کنند، فاصلهی دو متری داشته باشند و دستهای خود را بشویند.
علاوهبراین، به لطف معجزهی فنآوریهای مدرن، یافتن فرصتهای معاشرت برای کودکان اصلاً سخت نیست و به کمی ابتکار و برنامهریزی قبلی نیاز دارد.
شما میتوانید ایدهها و ابتکارهایی که برای تقویت رابطهی فرزندتان با کودکان دیگر در دوران همهگیری ویروس کووید ۱۹ داشتهاید، در بخش نظرها بنویسید تا والدین دیگر هم بتوانند از آن استفاده کنند.
ترجمهی روژا رزاقی | تحریریه افق| منابع: lifeeducation.org.au – wiki.kidzsearch.com – krepublishers.com – raisingchildren.net.au – verywellfamily.com
دیدگاهتان را بنویسید
برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید.